My Beloved Family

Family First

Stick Figure Family at FreeFlashToys.com Make your Stick Figure Family at FreeFlashToys.com

Selasa, 7 Disember 2010

Tutorial ringkas:Cara2 menggunakan PrintScreen

Hai semua!Hari ni kiter nak cerita psl PrintScreen.Ini sebenarnya tutorial drpd Kak Intan,kiter tolong creditkan jer.Bkn copy yer!
Apa itu PrintScreen?PrintScreen?Cuba korang lihat gambar di bwh...
Ha,gambar blog kiterkan?Tapi,mcm mana nk 'tangkap' gambar website spt blog?Guna kamera ker?Memanglah boleh guna kamera tapi susah dong....Cara mudah...Guna PrintScreen jerlah!
Jgn terkejut kalau cara nk gunakannya sgt senang lg mudah!(tiru ayat tutorial untuk blog :P)
1~Pergi ke website yg korang nak 'tangkap gambar'nya,cthnya di blog korang sendiri....
2~Tkn PrtSc.
3~Kemudian,pergi ke aplikasi paint..(start>>all programs>>accessories>>paint).
4~Dah sampai aplikasi paint dh?Tkn ctrl+V.
5~Tada!SeHARUSnya,gambar yg korang 'tangkap' tadi sdh keluar....
6~Tkn File>>Save as
7~Sepatutnya keluar gambar nih
Klik utk tumbesaran

8~Isi spt berikut ya!
File name:(apa2 shj yg korang nak)
Save as type:Cari JPEG ok?
9~Dah siap!Sekarang,korang boleh upload kat facebook,blog etc spt foto biasa
EXTRA!PrintScreen ni akan 'menangkap' gambar seluruh lmn web tuh.Jadi,kalau nak crop,korang boleh crop di picnik.Satu lg,jika laptop korang butang PrtSc tu berada BUKAN di atas butang lain(cth:butang Insert) tetapi di BAWAH butang lain tu,korang kena 'tangkap' gambar website tu guna cara yg berbeza.
Ini caranya:Tkn Fn+PrtSc.Itu shj.Dah 'tangkap'! :D

Sekian shj bwt kali ni,tata!
Yg Benar,

Thanks for reading my entry!Silalah tinggalkan komen bernas anda!Kalau tgh bukak facebook silalah LIKE :)

1 pengunjung bagi komen:

[the]Real Adlynn. berkata...

kalau nak tangkap gambar alert message je,, tekan Alt+PrtSc

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~Tinggalkan JEJAK Anda~

Mari Berkongsi LINK :)
Ilove my blog :)